Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

Λίγα λόγια σχετικά με το κουκλοθέατρο και την παιδαγωγική του αξία:


Το κουκλοθέατρο και το θέατρο σκιών προσφέρει στα παιδιά ερεθίσματα, που τα εμπλουτίζουν ψυχοσυναισθηματικά και νοητικά.

Η κούκλα, το παραμύθι και οι λειτουργίες του θεάτρου συντελούν ώστε το παιδί να βιώνει το φανταστικό, το συμβολικό και το πραγματικό.
Εκπληρώνεται μ' αυτή τη διαδικασία η ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από την καθημερινή ζωή και να βρίσκεται σ' έναν ενδιάμεσο κόσμο μαγικό. Η ανάγκη αυτή είναι συνυφασμένη με την ανάγκη για την αναζήτηση της αλήθειας από τον άνθρωπο. Και σύμφωνα με το Vico 
(Ιταλός φιλόσοφος), ο άνθρωπος για να φτάσει στον ορθολογισμό, δεν έχει παρά να περάσει απ' το μύθο.
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μέσω του κουκλοθεάτρου, να πειραματιστούν με τα στοιχεία της γλώσσας. μπορεί να χρησιμοποιήσουν λαϊκή καθημερινή γλώσσα, για να εμψυχώσουν τον ήρωά τους ή "επίσημη" γλώσσα, μεταβαίνοντας από τη μία στην άλλη.
Στο κουκλοθέατρο, μέσα από τα παθήματα των ηρώων, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά ν' αφομοιώσουν ηθικούς νόμους και κανόνες, διάφορους κώδικες, τις απαγορεύσεις, τα ιδανικά και γενικά τη δομή και λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ζει.
Τα παιδιά, πλάθωντας ή/και διασκευάζοντας τις ιστορίες για το κουκλοθέατρό τους, εκτός του ότι εξασκούν τη φαντασία τους, ταυτόχρονα προβάλλουν προβληματισμούς πραγματικούς, στους οποίους δίνουν λύσεις κι απαντήσεις ως ήρωες. Οξύνουν έτσι την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, την κριτική τους σκέψη και φυσικά τη δημιουργικότητά τους.


Η κατασκευή της κούκλας:

Η κατασκευή της κούκλας και των φιγούρων για το θέατρο σκιών αναπτύσσει τις λεπτές κινήσεις. Συντονίζει την κινητικότητα. Ταυτόχρονα ενισχύει την έφεση για εξερεύνηση του περιβάλλοντος και πειραματισμό με τα διάφορα υλικά. Εκλεπτύνει τις αισθήσεις, Ευαισθητοποιεί κι εξελίσσει την αισθαντικότητα. Αναπτύσσει τις συνθετικές ικανότητες. Ανελίσσει τις δημιουργικές δυνατότητες και καλλιεργεί την ευρηματικότητα.

...και τέλος....

προσφέρει απόλαυση και διασκέδαση στα παιδιά!

(στο κείμενο υπάρχουν αποσπάσματα από το βιβλίο της Άλκηστης Κοντογιάννη, Κουκλο-θέατρο σκιών.
Η Άλκηστης είναι πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Παν/μιο του Ναυπλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου